Online dialoog: Den Haag herdenkt, wat betekent dat voor u?
Op 4 mei 2020 keken meer dan 5 miljoen mensen naar de toespraak van de Koning op de Dam en nog eens meer dan een miljoen naar de herdenking op de Waalsdorpervlakte. Het is 75 jaar na het einde van de oorlog en Nederland herdenkt nog steeds op 4 mei en viert nog steeds op 5 mei haar bevrijding. Nog steeds houdt bijna 9 op de 10 Nederlanders 2 minuten stilte op 4 mei om 20:00 uur. Nog steeds vormt de 2e wereldoorlog een moreel ijkpunt.
Inmiddels loopt de route naar betrokkenheid van herdenken en vieren niet meer alleen via de 2e wereldoorlog. Er zijn nieuwe wegen bijgekomen. Een groot aantal mensen herdenkt op 4 mei alle oorlogsslachtoffers wereldwijd, van welke oorlog dan ook. Op 5 mei staan we stil bij onze vrijheid, een open samenleving en de democratische rechtstaat die Nederland kenmerkt. Deze verworvenheden zijn niet vanzelfsprekend en we mogen er zorgvuldig mee omgaan. Meer dan vroeger hebben we op 4 en 5 mei aandacht voor hoe de samenleving ervoor staat en de wereld. Dit doen we met elkaar, ook in Den Haag
In deze dialoog nodigen we u uit om gezamenlijk te herdenken en met elkaar te ontdekken wat herdenken in de huidige tijd voor u betekent.
Aanmelden kan bij Wendy Meijer: wendy@dialoogindenhaag.nl, o.v.v. aanmelding dialoog 4 mei - samen herdenken.
Van 18.30 tot 19.20 uur zal er in de Grote Kerk een herdenking plaatsvinden voorafgaand aan de Nationale herdenking op de Dam. In verband met corona-maatregelen zullen er geen fysieke herdenkingsbijeenkomsten plaatsvinden. Via de livestream op https://huisvoordestad-denhaag.nl kan iedereen Den Haag Herdenkt op 4 mei, meebeleven.
Het herdenkingsprogramma in de Grote Kerk ziet er als volgt uit: Paul van Vliet spreekt over zijn herinneringen aan de oorlogstijd in Den Haag en Rabbijn Albert Ringer wordt geïnterviewd over de geschiedenis van zijn familie, ondergedoken op het terrein van de toenmalige psychiatrische instelling Rosenburg. Judith Allard-de Kom wordt geïnterviewd over haar herinneringen aan de oorlog en over de rol van haar vader. Anton de Kom werkte in de oorlog mee aan het illegale krantje ‘De Vonk’. Een aantal jongeren zullen een gedicht voordragen over het landelijke jaarthema: “Na 75 jaar vrijheid. Waar staan we nu? Ook zal Burgemeester Jan van Zanen ons toespreken en we sluiten we af met een vredesritueel door mensen vanuit verschillende levensbeschouwingen en religies.
Den Haag herdenkt is een gezamenlijk initiatief van Stichting Prinsjesdagviering, Stichting Grote of Sint-Jacobskerk, Protestantse Kerk in Den Haag, Haags Vredesinitiatief, Dialoog in Den Haag en de Haagse Gemeenschap van Kerken.