Dialoog jongeren met oorlogsslachtoffers van de 2e wereldoorlog
Soms zijn er dialoogmomenten die heel veel indruk maken en zo'n dialoog hadden we op 12 april jl.. Jongeren van het Segbroek College en Sorghvliet Gymnasium gingen in dialoog gingen met ouderen die de tweede oorlog hebben meegemaakt. In deze dialoog verkenden we met elkaar het thema: wat herdenk jij op 4 mei? We haalden oorlogservaringen en verhalen op, verkende de betekenis van oorlog en wat we van oorlog kunnen leren nu en in de toekomst.
De ouderen die meededen aan deze dialoog hebben de 2e wereldoorlog vanuit verschillende werelddelen meegemaakt. Dhr. Willemsen woonde tijdens de oorlog in Den Haag, mevr. Garib in Suriname en dhr. Teutscher woonde in voormalig Nederlands Indië. De jongeren hadden zich voorbereid met familieverhalen en zo kwamen ook de oorlogsverhalen uit Turkije, het Caribisch gebied, Roemenië en Nederland in beeld. Rijk om van al die perspectieven kennis te nemen en pijnlijk, zeer pijnlijk tegelijk.
Hoe verwoestend oorlog kan zijn, zien we op het moment dagelijks in het nieuws. Hoe pijnlijk en verwoestend oorlog kan zijn in persoonlijke levens van mensen, daar ging deze dialoog over. Want hoe pak je je leven op als je slachtoffer bent geworden van een oorlog en welk effect heeft het in je dagelijks leven? Onze conclusie: oorlog gaat over diepgaande intimidatie, onderdrukking en verwoesting en dient altijd voorkomen te worden.
Naar aanleiding van deze dialoog hebben we een aantal deelnemers geïnterviewd en daar is een korte film van gemaakt. Deze film is te zien tijdens de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei aanstaande in de Grote Kerk. Voorafgaand aan de herdenkingsbijeenkomst organiseren we wederom een dialoog vanaf 15:30 uur bij PEP Den Haag tegenover de Grote Kerk.
U bent van harte welkom om mee te doen aan de dialoog en aan de herdenkingsbijeenkomst. Voor beide activiteiten kunt u zich opgeven via deze link.