Geschiedenis
Waarschijnlijk waren er al eerder dialoog initiatieven in Nederland actief alleen die geschiedenis en aanleidingen kennen we (nog) niet. Welke we wel kennen is de volgende geschiedenis.
Na de aanslagen in New York op 11 september 2001 heeft Rotterdam de Dag van de Dialoog geïntroduceerd. Verschillende Rotterdamse organisaties verenigden zich en gingen met stadgenoten van verschillende achtergronden in dialoog over deze gebeurtenis. Deze dialogen bracht mensen dichter bij elkaar en onderwerpen boven tafel die voorheen onbesproken bleven.
Na de moord op Theo van Gogh op 2 november 2004 ontstond er landelijk meer behoefte aan onderling begrip en grotere sociale verbondenheid. Steden als Amsterdam, Schiedam, Hengelo organiseerden al snel hun eigen Dag van de Dialoog en een aantal jaren later ontstond Nederland in Dialoog. Sinds die tijd wordt er ieder jaar in de 1e week van november op een of meerdere dagen de dialoog gevierd waardoor er de Week van de Dialoog is ontstaan. Het netwerk van steden die nog steeds samenwerken hebben vorig jaar hun naam gewijzigd in Dialoog in Nederland.
Van 2007 tot 2012 waren er in Den Haag verschillende organisaties en vrijwilligers actief met dialoog. In 2016 heeft de gemeente Den Haag besloten dat het tijd werd om in een Haagse dialoogbeweging te investeren, daar is Dialoog in Den Haag uit ontstaan. In april 2022 hebben vrijwillige organisaties die betrokken zijn, een stichting onder dit netwerk gebracht om zo de draagkracht van het netwerk verder te vergroten.
Een andere belangrijke dialoog ontwikkeling is de van de Keti Koti dialoog tafels. De Keti Koti dialoog tafels zijn geïnspireerd op de Sederavond, het Ramadanfestival waarmee de Nederlandse moslims hun vastenperiode afsluiten, het Kwanzaa-feest waarmee Afro-Amerikanen hun ‘family, community & culture’ vieren, en de dialoogtafels die gehouden zijn na de moord op Theo van Gogh in 2004. Deze hebben geleid tot de Keti Koti Tafel: een ritueel voor de herdenking van de Nederlandse slavernijgeschiedenis, de gevolgen hiervan voor alle - zowel zwarte als witte – nazaten van de betrok- kenen bij die geschiedenis en de viering van de vrijheid. Dit initiatief is gestart door Mercedes Zandwijken en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke traditie. In 2020 hebben verschillende Haagse organisaties kennis gemaakt met deze vorm van Keti Koti dialoog tafels. Het Nationale Theater nam het initiatief om deze vorm onder de aandacht te brengen en Mercedes Zandwijken van Keti Koti Tafel verzorgde de training.