De Haagse 4 mei herdenking voorbereiden met jongeren
samen met Segbroek College en de Grote Kerk - Huis voor de stad
Alweer voor het derde jaar zijn de voorbereidingen gestart met jongeren van het Segbroek College in samenwerking met de Grote Kerk - Huis voor de Stad en Dialoog in Den Haag. Begin van het jaar ontstond het thema: insluipende uitsluitingen en woensdag 13 maart was het zover, 22 leerlingen uit 5 VWO gingen in dialoog met 6 ouderen die zelf de oorlog hebben meegemaakt of hiermee zeer nauwe banden hebben.
Dhr. Rudie Klijnkramer leidde de dialoogbijeenkomst in en vertelde vanuit eigen ervaringen hoe hij als kleine jongen de oorlog heeft meegemaakt. Na de oorlog merkte hij pas hoezeer de uitsluitingen die toen door de Duitsers waren opgelegd erin geslopen waren. Hoe Joden stap voor stap uit het openbare leven werden geweerd en systematisch werden gedeporteerd en op industriële wijze werden omgebracht. Rudie sloot zijn inleiding af met hoe hij in het leven staat en dat hij ondanks deze lastige start een goed leven heeft opgebouwd en een gelukkig leven leidt. Op 4 mei spreekt dhr. Rudie Klijnkramer weer, tijdens de dialoog die voor de herdenking zal zijn. Meer informatie hierover en/of je aanmelden kan met deze link.
De jongeren waren geraakt door de inleiding van Rudie. Met name zijn kracht, hoe hij in het leven staat en dat hij iedere dag positief het leven tegemoet treedt, maakte indruk. Na deze introductie gingen de jongeren en ouderen in dialoog met elkaar over insluipende uitsluitingen. Ze deelden familieverhalen uit de 2e wereldoorlog, oorlogen die ze meegemaakt hadden in landen van herkomst en insluipende uitsluitingen die ze zelf ervaren nu in hun eigen leven.
De persoonlijke verhalen van de ouderen waren divers. Zoals hoe ze de onderdrukkingen ervaren hebben en over de hongerwinter. En ook hoe het was om terug te keren na de oorlog en je geen aanspraak meer kon maken op je woning en je bezittingen... Een aantal jongeren trokken de pijnlijke conclusie dat insluipende uitsluitingen nu nog steeds spelen. De geschiedenis herhaalt zich iedere keer, alleen in een andere vorm.
Benieuwd naar wat Sergei Aroutiounian en Jamuell Chistina meenemen uit de dialoogbijeenkomst? Hieronder zie je het filmpje wat ze maakten:
Ter afsluiting van de bijeenkomst stonden we stil bij welke inzichten het ons gegeven had. Stop met invullen en begin met luisteren zodat je vooroordelen niet winnen. Nieuwsgierig blijven naar anderen en het waarderen van anderen, ook als ze anders zijn dan jij of ik. Zomaar een aantal uitspraken na de dialoog. Het was een waardevolle middag waarin we leerden kijken naar de mechanismes van uitsluitingen en de gevolgen ervan.
Het stilstaan bij de 2e wereldoorlog maakt dat we de doden en diegene die voor ons streden in gedachten nemen en ons realiseren dat mede door hun, wij het leven kunnen leven dat we nu hebben hier in Nederland, aldus een van de jongeren.
Een aantal jongeren hebben we geïnterviewd n.a.v. deze dialoogbijeenkomst en daarvan wordt een korte film gemaakt. Ook maken de jongeren kunstwerken rondom het thema van de 4 mei herdenking: vrijheid vertelt: insluipende uitsluitingen. Zowel de korte film als de kunstwerken zijn te zien tijdens de 4 mei herdenking in de Grote Kerk - Huis voor de Stad op 4 mei.
Voor meer informatie over deze bijeenkomst kun je terecht bij Wendy Meijer, wendy@dialoogindenhaag.nl.
Hieronder nog een aantal foto's die Jörgen van 't Wel van Dwarsganger en Romaine Heuer van het Segbroek College maakte: