In dialoog over Erbij horen
Dit jaar is het landelijke thema van de Nationale Week van Dialoog: Samen Thuis. Voor ons een reden om rondom dit thema 2 dialoogbijeenkomsten te organiseren met jongeren die net in Nederland wonen en jongeren die in Nederland zijn opgegroeid.
Op 11 oktober om 15:00 uur was het zover. Dialoog in Den Haag was te gast bij het Edith Stein College voor de eerste bijeenkomst. We gingen in dialoog met internationale jongeren die net een jaar in Nederland wonen. Het Edith Stein College nodigde de jongeren van het Haganum gymnasium erbij uit.
Voor beiden scholen was dit de eerste keer dat ze hun leerlingen met dialoog en met elkaar laten kennismaken. Bij het voorbereiden hiervan sprak ik met Ellen, coördinator ISK onderwijs (internationale schakelklassen voor jongeren die net in Nederland zijn komen wonen) en Suze, ISK docent, beiden van het Edith Stein College, over hun beweegredenen om hieraan deel te nemen.
Suze vertelt dat het veranderen van land, de taal nog niet kennen een grote impact heeft op het leven van jongeren. We kunnen ons het bijna niet voorstellen hoe het is om om welke reden dan ook, je land te verlaten. Helemaal als deze verhuisredenen door oorlog, geweld of onderdrukking is ingegeven. Voor deze jongeren is het lastig om in contact te komen met jongeren die hier zijn opgegroeid. Dit komt door de taalbarrière, maar ook omdat ze hun sociale kring nog moeten opbouwen in Nederland naast dat ze veel nieuwe indrukken opdoen. Ze hoopt dat de 2 dialoogbijeenkomsten tot nieuwe vriendschappen leidt.
Ellen geeft aan dat ze het ook bijzonder vindt dat jongeren kennismaken met een andere schoolcultuur. Deze eerste dialoog hebben we de jongeren van het Haganum Gymnasium op bezoek bij het Edith Stein College. Een 2e bijeenkomst zijn we te gast bij het Haganum. Zo kunnen leerlingen zien en ervaren welke sfeer er is, ook al is het een kort moment. Tot slot vindt ze het van belang dat de jongeren op een open manier leren luisteren en persoonlijke ervaringen leren delen met elkaar, ook als ze elkaar nog niet kennen. Ze is erg benieuwd hoe de jongeren dit gaan ervaren.
Mooi om zo te horen waarom ze dit van belang vinden en een dag later na dit gesprek gaan we in dialoog over Erbij Horen. 20 leerlingen, 3 docenten en 5 dialoogbegeleiders. We starten met rustige gitaarmuziek van een van de leerlingen en een verhaal van Toon Tellegen over het onbekende tijdens reizen. Vervolgens gaan we in 5 dialooggroepen uiteen waarin de leerlingen met elkaar het thema 'Erbij Horen' ontdekken en hoe dit hun leven inkleurt. De ervaringen zijn zeer divers van aard. Van een internationaal project in groepsverband, een verrassing voorbereiden met familieleden voor oma, tot aan voor het eerst een gevoel van erbij horen in contact met andere jongeren, nu hier op school bij het Edith Stein College... Het dromen over een wereld waarin Erbij Horen vanzelfsprekend is, is een volgende stap in de dialoog. De jongeren worden uitgedaagd om te kijken hoe zij dit in hun eigen toekomst vorm kunnen geven. We horen hoe sommige jongeren hier al hele beelden bij hebben en anderen juist zich voornemen hier eens meer bij stil te staan.
Nadat we de dialoog in kleine groepen hebben afgerond, kijken we in een grote kring terug met elkaar op wat we meenemen uit deze dialoog. Een van de jongeren geeft aan dat dit een middag was om nooit te vergeten, zo bijzonder waardevol en tof vond hij het. Een groter compliment konden we niet krijgen. Een aardig aantal jongeren wisselen bij het afscheid telefoonnummers uit.
Tot 24 november weer, dan staat de 2e dialoogbijeenkomst op de agenda met dezelfde jongeren. Die dag zijn we te gast bij het Haganum Gymnasium. We zien er naar uit!